ΤΙ ΕΙΝΑΙ

ΤΟ ΚΕΦΙΡ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΚΕΦΙΡ


Το κεφιρ ειναι ισως το αρχαιοτερο ζυμωτικο γαλακτοκομικό προιόν. Μοιάζει με ρευστό γιαούρτι, όμως υπερέχει κατα πολύ στην θρεπτική και βιολογική του αξία.


Πλούσιο σε πρωτείνες σε ευπέπτη φόρμα, αμινοξέα και μεταλλικά άλατα. Η μεγάλη βιολογική του αξία που αναγνωρίζεται από γιατρούς και θεραπευτές σε όλο τον κόσμο οφείλεται στην καλλιέργεια με την οποία παράγεται.


Πρέπει να καταναλώνεται τακτικά από κάθε άνθρωπο που θέλει να φροντίζει και να αναζωογονεί τον εαυτό του από μέσα.


Είναι μια δροσιστική απολαυστική καθημερινή κίνηση υγείας.

Πατρίδα του τα βουνά του Καυκάσου στην Ρωσία όπου οι κάτοικοι τα αποκαλούν ΄΄Δώρο του Θεού΄΄

Πατρίδα του τα βουνά του Καυκάσου στην Ρωσία όπου οι κάτοικοι τα αποκαλούν « Δώρο του Θεού». Σύμφωνα με την παράδοση ο θεός το δώρισε στους κατοίκους της περιοχής. Εξηγώντας τους τον τρόπο με τον οποίο έπρπε να χρησιμοποιούν τον μύκητα ( kefir grain) τους υπόδειξε να κρατούν το μυστικό σαν κόρη οφθαλμού, διαφορετικά θα έχανε τις θαυματουργικές του ιδιότητες. Αυτό ίσως είναι και η αιτία που για χρόνια ήταν γνωστό μόνο στον Καύκασο. Πολύ σύντομα όμως Ρώσοι πρακτικοί γιατροί που εργαζονταν στην περιοχή ανακάλυψαν ότι το Κεφιρ έχει θεραπευτικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν στην θεραπεία στομαχικών, αλλεργικών και άλλων παθήσεων. Μετά την δημοσίευση μιας ιατρικής μελέτης ο ιδιοκτήτης μιας γαλακτοβιομηχανίας στην Μόσχα αποφάσισε να αρχίσει την παραγωγή του Κεφιρ πάνω σε βιομηχανίκη βάση. Έτσι γύρω στο 1908 άρχισε να παράγει 500 κιλά ΚΕΦΙΡ την ημέρα. Σήμερα το Κεφιρ παράγεται σε πολλές χώρες. Πρώτη θέση κατέχει η Ρωσία στην οποία παράγονται περίπου δώδεκα εκατομμύρια τόνοι κεφιρ τον χρόνο, περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγής ζυμωτικών γαλακτοκομικών προιόντων. Στην Κύπρο πάνω σε βιομηχανική βαση παράγεται από το 1995 απο την εταιρεία Detelina Dairy LTD στον Ύψωνα.

dairy products cyprus

Τι είναι όμως αυτή η ξεχωριστή γαλακτοκομική καλλιέργεια (kefir grain) με την οποία παράγεται?

Είναι μια συμβίωση πέντε ωφέλιμων μικροοργανισμών οι οποίοι σχηματίζουν μια μεβράνη. Οι μικροοργανισμοί αυτοί τρέφονται από την λακτόζη του γάλακτος, πολλαπλασιάζονται μετατρέποντας παράλληλα το γάλα σε Κεφιρ. Παρά τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει, δεν έγινε κατορθωτό να παραχθούν οι οργανισμοί αυτοί στην σωστή αναλογία σε εργαστηριακή βάση. Γι’ αυτό τον λόγο μέχρι σήμερα το Κεφίρ παράγεται με την χρήση αυτής της φυσικής γαλακτοκομικής καλλιεργείας (kefir grain). Το κεφιρ όπως και τ’ άλλα ζωντανά γιαούρτια περιέχουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς, όμως το κεφιρ έχει πολύ μεγαλύτερη βιολογική αξία και αυτό οφείλεται στην μοναδική καλλιέργεια με την οποία παράγεται. Οι μικροοργανισμοί που συνυπάρχουν στο κεφίρ έχουν την ικανότητα να πραμένουν ζωντανοί σε όλο το μήκος του πεπτικού μας συστήματος εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων μιρκοοργανισμών και παρασίτων (παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως shihella και salmonella δεν αναπτύσονται αν εμβολιαστούν με Κεφίρ).

Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, περιέχει βιταμίνες Β12,Β1, Βιοτίνη καθώς βιταμίνη Κ. Κατά την ζύμωση του παράγεται διοξείδιο του άνρθακα το οποίο καθιστά την διασπασμένη καζείνη ( πρωτεΐνη γάλακτος) πολύ πιο απαλή και εύπεπτη.

Η απαλή οξύτητα του και η χαρακτηριστική του μικροφλόρα βοηθά στην έκκριση των γαστρικών υγρών και ενζύμων βελτιώνοντας έτσι την πέψη των τροφών. Αυξάνεται η διούρηση αυξάνοντας έτσι την αποβολή βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό. Αποτελεί τέλεια τροφή για εγκύους λόγω της πλούσιας και ισορροπημένης του θρεπτικής αξίας, ενώ παράλληλα η μικροφλόρα του βοηθά το νεογέννητο στην ανάπτυξη ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι η ιδανική λύση για ανθρώπους με προβλήματα αφομοίωσεις της λακτόζης. Συστήνεται σε ασθενείς που κάνουν συχνή χρήση αντιβιοτηκών φαρμάκων, σε ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται σε βεβαρημένο περιβάλλον ( ραδιενέργεια, τοξικά απόβλητα, βλαβερές αναθυμιάσεις). Την μεγαλύτερη θρεπτική και βιολογική του αξία εκτίμησαν γιατροί και θεραπεύτες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα σε αρκετές χώρες περιλαμβάνεται στην δίαιτα ασθενών που υποφέρουν με aids, καρκίνο, αλλεργικές παθήσεις, εντερικές και στομαχικές διαταραχές. Με το κεφίρ επίσης ο καθένας μπορεί να φροντίσει το δέρμα του πολύ καλύτερα και φθηνότερα από τα καλλυντικά του εμπορίου. Η τακτική χρήση του Κεφιρ βοηθά γενικά στην δημιουργία ενός καθαρού ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος το οποιό μας χαρίζει υγεία και μακροζωία. Το κεφίρ στην φυσική του κατάσταση αποτελεί τέλειο ποτό κατάλληλο για όποιαν ώρα της ημέρας. Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί άριστα σαν βασικό στοιχείο στην παρασκευή διάφορων μαγειρικών συνταγών όπως σούπες, milk shakes, σάλτες για σαλάτες και φαγητά.

Kefir VS Yogurt

Τα βακτήρια του ΚΕΦΙΡ μπορούν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν αποικίες στο λεπτό έντερο.

Η μετουσιωμένη πρωτεΐνη του Κεφίρ είναι σε πολύ μικρότερο μέγεθος και είναι πιο βελούδινη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιο καλή αφομοίωση. Η τρυπτοφάνη είναι γνωστή ως ένα ”ουσιαστικό αμινοξύ” και η κατανάλωσή της προσφέρει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Τα μεταλλικά στοιχεία μαγνησίου ασβεστίου φωσφόρου είναι σημαντικά για το νευρικό σύστημα.

Kefir Grain:

To Kefir grain έχει ακανόνιστο σχήμα και ανώμαλη επιφάνεια. Φανταστείτε μερικά ποπ-κορν ενωμένα. Έχει χρώμα ελαφρά κίτρινο και είναι ελαστικό σαν μεμβράνη. Είναι αποτέλεσμα ενός πολύ λεπτού συμβιωτικού σχηματισμού πέντε διαφορετικών ομάδων μικροοργανισμών.

  1. Mesophilic homofermentative lactic acid streptococci
  2. Lactobacilli
  3. Mesophilic heterofermentative lactic acid streptococci
  4. Yeasts
  5. Acetic acid bacteria

Οι ομάδες αυτές των μικροοργανισμών βρίσκονται πάνω στο kefir grain σε μια ποσοτική και τοπογραφική αρμονία. Νεο kefir grain μπορεί να δημιουργηθεί μόνο σαν παρακλάδι του υφιστάμενου αφού αυτό θα μεγαλώσει αρκετά. Η φυσική αυτή καλλιέργεια προκαλεί στο γάλα μια διπλή παράλληλη ζύμωση, οξυγαλακτική και μια δεύτερη που οφείλεται στις ζύμες. Παγκοσμίως δύο είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα που έχουνε διπλή ζύμωση, το ΚΕΦΙΡ και το κουμις ( κουμίς παράγεται και αυτό με φυσική καλλιέργεια, για την παραγωγή του χρησιμοποιείται γάλα φοράδας. Το τελικό προιόν Κεφίρ έχει την πιο κάτω μικροβιολογική σύνθεση ανά ml.